18. dubna 2012

Made in Nature

Před 2 měsící jsme začali klíčit semínka.  Pořídili jsme si speciální misky na klíčení, v nichž se klíčící semínka dají dobře proplachovat. Za dva až tři dny máme 3 misky naklíčených semen k okamžité spotřebě, záleží na druhu semínek. Nejvíce nám chutnají výhonky vojtěšky. Klíčky obsahují neuvěřitelné množství vitamínů a pří klíčení se např. vit C zvyšuje až 600x. Kromě vit. C obsahují klíčky vit. A,B,D,E,K minerály jako železo, hořčík, vápník, fosfor, dále nenasycené mastné kyseliny, enzymy, cenné bílkoviny, látky posilující naši imunitu, látky prodlužující život a mnoho dalších cenných látek. Zvláště po období zimy, na jaře působí klíčky blahodárně, protože obsahují látky proti jarní únavě. Klíčky jsou gastronomicky zařazeny jako zelenina, avšak v zelenině  množství vitamínů po sklizni klesá, naopak u klíčků množství vitamínů prudce stoupá. Nejlepší konzumace je přímá, bez tepelné úpravy, do salátu nebo na pomazánku apod. Hrstka klíčků obsahuje tolik bílkovin jako čtyři vejce.
Dobrou chuť!










Žádné komentáře:

Okomentovat